top of page

1981-1989

El trencament

L’any ---- , es fa des d’un sector del mon nacionalista català, la “Crida a ERC”. Els promotors principals foren la Crida a la Solidaritat i sectors de partits nacionalistes d’esquerra extraparlamentaris, amb la voluntat d’articular un gran partit d’esquerres independentista. El ingrés de centenars de persones d’aquests col·lectius com a militants d’ERC a tot Catalunya, van produir d’entrada un sentiment de satisfacció pel rejoveniment de la vella ERC i per l’alenada d’aire nou que el partit necessitava.

Però aquells moments inicials van deixar pas en poc temps amb la constitució de diversos sectors dins d’ERC i també de Joventut Republicana de Lleida. L’enfrontament d’aquests sectors dins del mateix partit fou constant i acabà al Congrés de Lleida de novembre de 1989, en que Angel Colom derrotà el fins aleshores secretari general d’ERC, Joan Hortalà. Es produí una nova escissió d’ERC, i alguns dels que marxaren del partit crearen una nova formació política anomenada Esquerra Catalana, que tingué una vida efímera i fou un estrepitós fracàs polític.

Desprès del Congrés d’ERC, Joventut Republicana va convocar un Congrés Extraordinari pel dia ----- de desembre. En aquest Congrés a més d’escollir nou President, calia votar un document que proposava a la vista dels esdeveniments ocorreguts a ERC, trencar provisionalment el Conveni que unia Joventut i ERC a l’espera de veure com anaven els esdeveniments. Els partidaris d’anul·lar el protocol entre ambdós partits, van resultar guanyadors en un dels Congressos més tensos que es recorden. Finalment, Jaume Dalmau sortí escollit nou President de Joventut Republicana. El conveni amb Esquerra havia durat nou anys.

bottom of page